În perioada 14 – 20 martie se desfășoară Săptămâna globală de conștientizare a reducerii consumului de sare cu genericul „Schimbă-ți obiceiul – redu sarea!”.
În Republica Moldova consumăm de 2 ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – 5 g de sare pe zi.
Consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, care la rândul său conduce la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), precum infarctul miocardic, ictusul cerebral etc. Reducerea consumului excesiv de sare și, prin urmare, a hipertensiunii poate contribui la diminuarea ratei de decese cauzate de BCV.
Scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind „cea mai bună intervenție” pentru reducerea bolilor netransmisibile dovedită în plan economic și de eficientă în domeniul sănătății publice .
Iată ce poți face pentru ca să îți schimbi obiceiul de a consuma prea multă sare și astfel să-ți îmbunătățești starea de sănătate:
- Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele.
- Înlocuiește sarea cu ardei iute, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente;
- Citește cu atenție etichetele produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor produsului, înseamnă că produsul conține sare în exces;
- Redu consumul produselor se conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele etc.;
- Educă obiceiuri alimentare sănătoase copiilor tăi;
- Consumă sare în limitele recomandate, până la 5g/zi de sare = o linguriță mică. Renunțarea definitivă la sare este dăunătoare pentru sănătate!
- Consumă sare limitat, dar iodată!

Medic epidemiolog Svetlana LUPU